Shranjevanje in uporaba

Čokolado je najbolj primerno shranjevati v suhih (relativna vlažnost do 65%) in temnih prostorih brez intenzivnih vonjev. Optimalna temperatura skladiščenja je 12 - 20°C, torej ni potrebno, da se shranjuje v  hladilniku. V takih pogojih se lahko naša temna čokolada shranjuje do enega leta in pol, vendar na rok uporabe vplivajo tudi dodatki, ki se dodajajo na čokolado. Zato je mogoče, da je pri nekaterih kombinacijah rok uporabe le štiri mesece ne glede na to, da čokolada ne izgubi svojo kakovost. Pri beli in mlečni čokoladi je običajno rok uporabe eno leto. Na ovitku od čokolade je lepilni trak za primere, če čokolada ob odprtju ne bo zaužita v celoti, da se lahko nazaj zapakira in je  ob tem zaščitena pred vlago.

Pred degustacijo, če je bila čokolada shranjena v hladnem prostoru,  je priporočljivo, da jo pustite nekaj casa počivati ​​na sobni temperaturi. Optimalna temperatura za uživanje čokolade je okoli 20 ° C. Po odprtju embalaže, preden nestrpno ugriznete v čokolado, si oglejte njeno površino. V kolikor je bila čokolada ustrezno pripravljena, njena površina mora biti sijoča. Potem preverite vonj! Morate občutiti čisti vonj čokolade, kako se ujema z  izbrano kombinacijo dodatkov. To še posebej velja za čokolade, posute z liofiliziranim sadjem,  intenzivni vonj katerega lahko tekmuje z vonjem svežega sadja. Ko se naužijete z vonjem se predajte temeljitemu ogledu čokolade: prav vsaka chocoMe čokolada nudi enkraten vizualen užitek!

Zdaj pa lahko sledi degustacija. Odlomite si en kos čokolade, pri tem bodite pozorni na zvok, ki sledi odlomu, kristalna struktura kakavovega masla daje značilen zvok ob vsakem odlomu. Linija (meja) odloma mora biti ravna, čokolada se ne sme drobiti. Če se čokolada po nekaj trenutkih začne topiti v vaših rokah, je to zaradi tega, ker da za našo čokolado uporabljamo izključno 100% kakavovo maslo, brez dodajanja arašidnega masla ali katerihkoli drugih rastlinskih maščob. Postavite košček čokolade v usta,  najbolje je, če ga položite na jezik in počakate, da se začne topiti. Potem ga v ustih obrnite, da občutite okus dodatkov in potem lahko vanj ugriznete. Nazadnje, opazujte koliko časa imate v ustih okus po čokoladi in dodatkih.

V kolikor boste zaporedoma poskusili več čokolad z različnimi dodatki, svetujemo, da po vsaki posamezni degustaciji splahnete usta z malo količino pitne vode ali osvežite usta z jabolkom. Čeprav kava še posebej paše s čokolado, vam odsvetujemo pitje kave med degustacijo, ker le ta  vznemirja iste zaznavne živce kot čokolada.

Shranjevanje in uporaba