Liofilizirano sadje

Liofilizacija sadja pomeni, da izbrano sadje operemo in ga vlažnega položimo v zamrzovalno skrinjo.  Nato zmrznjeno sadje pri zelo nizkem tlaku zelo počasi segrejemo in iz njega odstranimo  zmrznjeno vodo. Natančneje, led se nenadoma spremeni v paro oziroma sublimira.

Podrobneje poglejmo postopek liofilizacije: pri zelo nizkem pritisku voda sublimira: zmrznjena voda (led) med segrevanjem ob zelo nizkem pritisku takoj začne izparevati. Ta pojav se zgodi ob prtisku  6 milibarov. To pomeni, da sadje, ki ga želimo posušiti,  je potrebno najprej zamrzniti, potem ga položiti v  vakuumsko komoro in zmanjšati pritisk na 6 milibarov. Nato ga niti ne rabimo več segrevati, dovolj je, da zagotovimo sobno temperaturo. Na primer, da iz zamrznjene jagode dobimo posušene jagode, potrebujemo 20-24 ur!

Poznamo dve veliki prednosti tega postopka  v primerjavi s tradicionalnim postopkom sušenja. Prvič, da sadje ni izpostavljeno resnim temperaturnim nihanjam in  dragocene sestavine niso poškodovane. Vitamini, barva, okus in tudi sadni sladkor ostanejo. Druga velika prednost je, da med tem postopkom ni tekoče vode, tako da ni postopka izhlapevanja, to pomeni, da v sadju ostanejo vsi dragoceni minerali. Torej, po tem postopku takemu sadežu ni potrebno nič dodajati in, zato na ta način posušen sadež ne vsebujejo dodanih arom, sladkorja, pigmentov, vitaminov, mineralov, vse v njih je "originalno".

Liofilizirano sadje